Utorak 21. Novembar 2017.

(VIDEO) Ist Media školica – mladi novinari na zadatku

10.11.2017. u 18:46 | IST Media školica, Tema dana

 

Realizacija projekta IST Media školica, koji u saradnji sa Deutche Welle akademijom, Udruženjem građana “Pištaljka” i Narodnom bibliotekom Bor sprovodi Agencija IST Media, ove godine je nastavljena u septembru, kada je u hotelu “Jezero” na Borskom jezeru održan trodnevni stručni seminar namenjen nastavnicima borskih osnovnih škola koji vode novinarske sekcije.

 

Učesnici seminara nakon završene trodnevne obuke i uživanja u ambijentu Borskog jezera (Foto: Ist Media)

 

IST Media školica je projekat čiji je cilj jačanje medijske pismenosti učenika od petog do osmog razreda gradskih i seoskih škola, obuka učenika za pisanje medijskih sadržaja na portalu brate.rs i odgovorno plasiranje informacija putem društvenih mreža.

 

Cilj obuke “mladih novinara” kroz višednevne radionicetreba doprineće da se kritički, znalački i samosvesno služe medijima, bilo kao kreatori sadržaja, bilo kao konzumenti i primaoci sadržaja koji su drugi kreirali. Sticanjem novih znanja i veština iz oblasti informisanja, učesnici projekta će neposredno i posredno pozitivno uticati na razvoj medijske pismenosti u svojoj sredini.

 

Tokom prve radionice, dvadeset polaznika IST Media školice su učili o postavljanju originalnih i odgovornih statusa na društvenim mrežama uz prateću fotografiju.

 

Polaznici sa predavačem Ivanom Milovanović (Foto: Ist Media)

 

Druga radionica je bila posvećena značaju medija, otkrivanju medijskih manipulacija i kako ih prepoznati. Radionicu “Ispod mire trista đavola vire” vodila je Violeta Stojmenović, stručnjak u Narodnoj biblioteci Bor.

 

Violeta Stojmenović je radionicu sprovela kroz objašnjenja i dosta igre (Foto: Ist Media)

 

Novinarka Deutsche Welle Akademije Rayna Breuer i fotografkinja Marija Erdelji, na trodnevnoj radionici početkom novembra održali su radionice koje su imale za cilj izradu fotografija posredstvom mobilnih uređaja i pisanje kratkih pratećih informacija koje se tiču urađenih snimaka. Osnovciu su učili o pravilnom kadriranju i fotografisanju iz više uglova.

 

Njihov napredak je bio iznenađujuće dobar, pa sa zadvoljstvom očekujemo da svoja stečena znanja uskoro primene i na sajtu brate.rs, koji je u izradi.

 

Polaznici IST Media školice sa trenutnim osnovnim oruđuem za rad – mobilnim telefonom

 

IST Media školica se nastavlja i tokom novembra i decembra

 

Mladi novinari na zadatku 

(Foto: Marija Erdelji)

 

 

 

Projekat IST Media školica će trajati do 2019. godine.

 

 

  • Recent Comments

    alfreddecandia: Koliko ja vidim kriv je vozač kamiona jer nije smeo da skrene desno iz leve trake ako je već imao ...
    dejan: Neka korist i od kladionica...
    Pancho Villa: Napolju je deset stepeni. Da li ovaj direktor i ja živimo na isoj planeti....Meni je hladno dok či...
    Aleksej Aleksejevic: E sad nismo duzni toliko nego mnogo manje ... nije sija nego vrat . Poverenje je veoma krhka stvar ....