Petak 18. Avgust 2017.

Nedimović: Stranci će moći da kupe do dva hektara zemljišta u Srbiji

31.07.2017. u 9:42 | Ekonomija, Tema dana

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivredno zemljište u Srbiji moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u Srbiji i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo moraće da prodju kroz rigorozne kontrolne mehanizma države.

 

Foto: Twitter

Nedimović je u intervjuu za Blic od ponedeljka rekao da zakon o poljoprivrednom zemljištu mora da bude usvojen do 1. septembra kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji Srbija ima s EU.

 

Na pitanje “da li to znači da do 2027. nema prodaje zemljišta strancima” ministar poljoprivrede je odgovario: “Upravo to, ali i ispunjavanje naših briselskih obaveza“.

 

“Oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa”, istakao je Nedimović.

 

On je pojasnio da će stranici koji žele da kupe poljoprivredno zemljište morati da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, zatim da poseduju opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

 

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama on je rekao da je Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju u Srbiji zabranjena kupovina zemljišta.

 

Nedmimović je kazao da “srpski tajkuni nisu dobili zemlju niti će je dobiti jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka, odnosno konkursa”.

 

“Oni su hteli zemljište radi zemljišta, a mi nismo davali oranice za nešto što nema preradjivački karakter”, naveo je Nedimović.

 

 

  • Recent Comments

    Flyfishing Zlot: Dobro to jeste malo neuobicajan sport za nase podneblje ali je jedan posle Big Game Fishing najprofi...
    Zoran Andrejić: Sram vas bilo,poltroni!!!Sram nas bilo,BORČANI!!!...
    Marija Šutulović: Zakon drugačije kaže.......
    Bambi: Ista je situacija i na Bambi Pozarevac, nema penziono, nema zdravstveno, kompletno obezbedjenje kol...