Utorak 21. Novembar 2017.

Remont u “sumpornoj” zaustavlja štetne gasove nad Borom

06.11.2017. u 16:02 | Ekonomija

 

BOR, (IST Media) – Radnici borske topionice i fabrike sumporne kiseline, uz pomoć instruktora kompanije „Simens“, uspešno su uradili godišnji remont, nakon čega će nebo iznad Bora biti bez štetnih gasova, rekao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

 

Duvaljka ispravno duva (Foto: Kolektiv)

 

„Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Duvaljka je “srce” fabrike, ona “izvuče” i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, otrovnog gasa od kojeg su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh  i trovale građane, a samo 50.000 kubika “prevođeno” je u sumpornu kiselinu“, rekao je Spaskovski.

 

Završni radovi (Foto: Kolektiv)

 

Sada se svih 155.000 kubika “prevodi” u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo koje država Srbija više ne uvozi, već proizvodi upravo iz ove sirovine iz fabrike RTB-a Bor.

 

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti, među kojima je fleš-peć u Topionici, “zakrpljeni” su svi cevovodi koji su se vremenom istrošili.

 

 

 

 

 

  • Recent Comments

    alfreddecandia: Koliko ja vidim kriv je vozač kamiona jer nije smeo da skrene desno iz leve trake ako je već imao ...
    dejan: Neka korist i od kladionica...
    Pancho Villa: Napolju je deset stepeni. Da li ovaj direktor i ja živimo na isoj planeti....Meni je hladno dok či...
    Aleksej Aleksejevic: E sad nismo duzni toliko nego mnogo manje ... nije sija nego vrat . Poverenje je veoma krhka stvar ....