Petak 20. Oktobar 2017.

Nova sorta jabuka Evelina stiže na srpsko tržište u oktobru

13.09.2017. u 13:55 | Ekonomija, Tema dana

ZAJEČAR, (IST Media) Kompanija Delta Agrar proširila je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju i na istočnu Srbiju. Nakon najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope u Čelarevu, podignuto je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novina je Evelina, nova sorta klupskih jabuka, koja će se premijerno naći na našem tržištu već u oktobru.

 

Evelinu izdvaja aromatičan miris, skladan slatko-kiseli ukus i zadivljujući spektar boja, od jarko crvene do nežno žute. Zahvaljujući prirodnoj čvrstini i otpornosti, ova jabuka dugo zadržava svežinu i hrskavost tek ubrane voćke.

 

 

Osim klupskih sorti jabuka Modi, Pink Lady, KIKU i Evelina, za koje Delta Agrar poseduje jedinstevnu licencu o proizvodnji, podignuti su i zasadi: trešnje (30 hektara), stonog grožđa (7,5 hektara), breskve (3 hektara) i šljive (1 hektar). Kompanija planira da godišnje širi zasade za 100 hektara i tako dostigne cilj od 400 hektara voćnjaka. S obzirom na to da se radi o prvoj godini proizvodnje, rod jabuke je 35 tona po hektaru, a u punom rodu potencijal iznosi 100.

 

 

Prva ovčarska proizvodnja u ovkiru Delta Agrara organizovana je na adaptiranoj farmi Vražogrnac, koja zadovoljava najsavremenije standarde ovčarske proizvodnje. Iz Francuske je, u prvoj fazi, uvezeno 235 ovaca i 20 ovnova rase Ile de France .

 

 

Ova rasa izuzetno je prilagodljiva i pogodna za gajenje na otvorenim pašnjacima ali i u zatvorenom prostoru. Osim objekata sa najmodernijim boksevima i mehanizacijom, na farmi je osnovana i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje ovaca. Delta Agrar planira da godišnje proizvodi više od 10.000 jagnjadi.

 

Kompanija planira da u Zaječaru zaposli vise od 100 stalnih i oko 600 sezonskih radnika. Ovaj podatak je od velikog značaja za opštinu Zaječar koja, prema poslednjim podacima, ima oko 12.000 registrovanih nezaposlenih lica.

  • Recent Comments

    alfreddecandia: Koliko ja vidim kriv je vozač kamiona jer nije smeo da skrene desno iz leve trake ako je već imao ...
    dejan: Neka korist i od kladionica...
    Pancho Villa: Napolju je deset stepeni. Da li ovaj direktor i ja živimo na isoj planeti....Meni je hladno dok či...
    Aleksej Aleksejevic: E sad nismo duzni toliko nego mnogo manje ... nije sija nego vrat . Poverenje je veoma krhka stvar ....