EkonomijaTema dana

Direktor EBRD: RTB je od velike važnosti za Srbiju

 

BOR, (IST Media) Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Daniel Berg, izjavio je da je Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ od velike važnosti za Srbiju jer država ima koristi od onoga što se u toj kompaniji proizvodi.

 

Berg: Cenimo rezultate u očuvanju ekologije

„Posebno mi se dopalo to što se vodi računa o okolini, jer je veoma teško voditi ovakvu kompaniju bez štetnog uticaja na životnu sredinu“, rekao je Berg nakon posete RTB-u Bor, prenosi portal RTB.

 

On je izrazio nadu da je će RTB pronaći „dobrog partnera“ sa kojim će moći da pronađe „zajednički jezik“.

 

Generalni direktor RTB, Blagoje Spaskovski, napomenuo je da osim rude, čije su sigurne rezerve u ovom trenutku procenjene na milijardu i 355 miliona tona, ova kompanija svoju budućnost osigurala i u novoj, najboljoj dostupnoj tehnologiji.

 

„Nova metalurška postrojenja danas rade odlično i ostvaruju dizajnirane parametre. Donela su nam čisto nebo i unapređenu zaštitu životne sredine, poboljšanje organizacije rada i viši kvalitet svih segmenata poslovanja, naročito bezbednosti na radu“, rekao je Spaskovski.

 

Ros Lund iz Ministarstva za međunarodnu trgovinu Vlade Velike Britanije, istakla je da je potpuno sigurna da srpska industrija rudarstva ima svetlu budućnost.

 

„Impresionirani smo onim što se događa u rudarskoj industriji u Srbiji, a posebno smo oduševljeni novom tehnologijom koju primenjuje RTB. Vlada Velike Britanije će sa zadovoljstvom pomagati projekte poput nove topionice u Boru, a sigurna sam i da britanska izvozno-razvojna banka može da ponudi bolje uslove kreditiranja od onih koje daje kanadska EDC banka“, rekla je Ros Lund.

 

RTB Bor je posetila delegacija visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka na čelu sa direktorom EBRD banke.

 

Gosti iz 12 zemalja sveta su, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije, razgledali flotaciju „Veliki Krivelj“, popili kafu u jamskom kafiću (400 metara ispod zemlje) i, na kraju, u društvu generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, razgledali novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

 

Poseta RTB-u Bor realizovana je u sklopu Evropske konferencije o rudarstvu i geološkim istraživanjima koja se u Srbiji održavala od 14. do 16. juna.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X