Utorak 21. Novembar 2017.

Direktor EBRD: RTB je od velike važnosti za Srbiju

17.06.2017. u 17:18 | Ekonomija, Tema dana

 

BOR, (IST Media) Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Daniel Berg, izjavio je da je Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ od velike važnosti za Srbiju jer država ima koristi od onoga što se u toj kompaniji proizvodi.

 

Berg: Cenimo rezultate u očuvanju ekologije

„Posebno mi se dopalo to što se vodi računa o okolini, jer je veoma teško voditi ovakvu kompaniju bez štetnog uticaja na životnu sredinu“, rekao je Berg nakon posete RTB-u Bor, prenosi portal RTB.

 

On je izrazio nadu da je će RTB pronaći „dobrog partnera“ sa kojim će moći da pronađe „zajednički jezik“.

 

Generalni direktor RTB, Blagoje Spaskovski, napomenuo je da osim rude, čije su sigurne rezerve u ovom trenutku procenjene na milijardu i 355 miliona tona, ova kompanija svoju budućnost osigurala i u novoj, najboljoj dostupnoj tehnologiji.

 

„Nova metalurška postrojenja danas rade odlično i ostvaruju dizajnirane parametre. Donela su nam čisto nebo i unapređenu zaštitu životne sredine, poboljšanje organizacije rada i viši kvalitet svih segmenata poslovanja, naročito bezbednosti na radu“, rekao je Spaskovski.

 

Ros Lund iz Ministarstva za međunarodnu trgovinu Vlade Velike Britanije, istakla je da je potpuno sigurna da srpska industrija rudarstva ima svetlu budućnost.

 

„Impresionirani smo onim što se događa u rudarskoj industriji u Srbiji, a posebno smo oduševljeni novom tehnologijom koju primenjuje RTB. Vlada Velike Britanije će sa zadovoljstvom pomagati projekte poput nove topionice u Boru, a sigurna sam i da britanska izvozno-razvojna banka može da ponudi bolje uslove kreditiranja od onih koje daje kanadska EDC banka“, rekla je Ros Lund.

 

RTB Bor je posetila delegacija visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka na čelu sa direktorom EBRD banke.

 

Gosti iz 12 zemalja sveta su, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije, razgledali flotaciju „Veliki Krivelj“, popili kafu u jamskom kafiću (400 metara ispod zemlje) i, na kraju, u društvu generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, razgledali novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

 

Poseta RTB-u Bor realizovana je u sklopu Evropske konferencije o rudarstvu i geološkim istraživanjima koja se u Srbiji održavala od 14. do 16. juna.

  • Recent Comments

    alfreddecandia: Koliko ja vidim kriv je vozač kamiona jer nije smeo da skrene desno iz leve trake ako je već imao ...
    dejan: Neka korist i od kladionica...
    Pancho Villa: Napolju je deset stepeni. Da li ovaj direktor i ja živimo na isoj planeti....Meni je hladno dok či...
    Aleksej Aleksejevic: E sad nismo duzni toliko nego mnogo manje ... nije sija nego vrat . Poverenje je veoma krhka stvar ....