Petak 18. Avgust 2017.

Evropa danas slavi Dan Evrope i Dan pobede

09.05.2017. u 7:09 | EU Integracije, Tema dana

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

 

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

 

Ta dva važna dogadjaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za gradjane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene gradjanima, poput debata, koncerata i poseta.

 

U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope, s obzirom da zemlja teži da postane članica EU.  Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope održaće se danas na poligonu Nikinci kod Rume, gde će pripadnici Vojske Srbije prikazati osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom “Čelik 2017”.

 

Povodom ovog praznika,  predstavnici Opštine će danas u 11 sati položiti cveće na spomenik poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu na Trgu oslobođenja.

  • Recent Comments

    Flyfishing Zlot: Dobro to jeste malo neuobicajan sport za nase podneblje ali je jedan posle Big Game Fishing najprofi...
    Zoran Andrejić: Sram vas bilo,poltroni!!!Sram nas bilo,BORČANI!!!...
    Marija Šutulović: Zakon drugačije kaže.......
    Bambi: Ista je situacija i na Bambi Pozarevac, nema penziono, nema zdravstveno, kompletno obezbedjenje kol...